Svojpomocné prezutie pneumatík na zimné: "Jednoduchý návod krok za krokom“

Na Slovensku je povinné mať zimné pneumatiky na osobných vozidlách od 15. novembra do 31. marca, ale len v prípade, že sa na ceste nachádza súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námrazy. Vozidlo musí byť vybavené zimnými pneumatikami na všetkých nápravách. Pneumatiky musia mať označenie M+S, M.S, M&S alebo byť označené symbolom hory s vločkou.

Prezutie pneumatík z letných na zimné je dôležitý krok pre bezpečnosť na cestách počas chladnejších mesiacov. Ak chcete ušetriť čas a peniaze, môžete to zvládnuť aj sami doma s vhodným náradím. Riaďte sa týmto jednoduchým návodom:

Čo budete potrebovať:

  • Hydraulický zdvihák - žaba
  • Podpery
  • Kľúč na matice kolies napr. "fajkový" kľúč alebo krížový kľúč
  • Momentový kľúč (pre správne dotiahnutie matíc)
  • Zimné pneumatiky (ideálne s diskami)
  • Kompresor alebo merač tlaku pneumatík
  • Krieda alebo štítky na označenie pneumatík
  • Ochranné rukavice

Krok 1: Nájdite bezpečné miesto

Nájdite rovné a pevné miesto na prezúvanie pneumatík. Uistite sa, že auto je na rovnej ploche, zabrzdite ručnou brzdou a ak je to možné, použite kliny alebo bloky za kolesá, aby sa vozidlo nepohlo.

Krok 2: Uvoľnite matice na kolesách

Pred zdvihnutím auta pomocou zdviháka uvoľnite matice na všetkých kolesách. Použite "fajkový" alebo krížový kľúč a otáčajte maticami proti smeru hodinových ručičiek. Uvoľnite ich len o niekoľko otáčok, aby sa ľahšie odstránili po zdvihnutí vozidla.

159700-2

 20171009144720_1778

Krok 3: Zdvihnite auto

Použite hydraulický zdvihák na zdvihnutie vozidla. Umiestnite ho pod vhodný zdvihací bod (pozrite si príručku vozidla pre správne umiestnenie). Použitím gumovej podložky pre zdvihák zabránite poškodeniu podvozku pri zdvíhaní vozidla. Zvyšujete stabilitu zdviháka a chránite citlivé časti auta, čím zabezpečíte bezpečnejšiu prácu. Ak chcete zvýšiť ochranu pri zdvíhaní, určite zvážte túto praktickú pomôcku. Zdvihnite auto dostatočne vysoko, aby ste mohli jednoducho vymeniť kolesá. Použite podpery na dodatočné zabezpečenie vozidla proti pádu.



217339_1

zdvihak zaba

Krok 4: Demontujte letné kolesá

Odskrutkujte matice úplne a demontujte letné kolesá. Ak máte problémy s ich uvoľnením, môžete na pneumatiku jemne poklepať gumovým kladivom.

Krok 5: Pripravte zimné pneumatiky

Ak máte nové zimné pneumatiky alebo zimné pneumatiky s diskami, skontrolujte ich tlak pomocou kompresora alebo merača tlaku. Uistite sa, že tlak zodpovedá odporúčaným hodnotám pre vaše vozidlo (nájdete v príručke alebo na nálepke vo dverách vodiča).

140800

214942-7_1

Krok 6: Namontujte zimné pneumatiky

Nasaďte zimné kolesá na nápravy a rukou dotiahnite matice. Nezabudnite priradiť kolesá podľa toho, z ktorej nápravy pochádzajú, ak sú pneumatiky špecifické pre prednú a zadnú nápravu (môžete ich označiť kriedou alebo štítkami).

Krok 7: Utiahnite matice

Použite krížový alebo "fajkový" kľúč na postupné dotiahnutie matíc do tvaru "X" (napríklad najprv utiahnite matice oproti sebe, aby sa koleso rovnomerne prichytilo). Nepoužívajte všetku svoju silu hneď, aby ste matice nepreťažili.

Krok 8: Znížte auto a dotiahnite matice

Odstráňte podpery. Pomocou hydraulického zdviháka znížte vozidlo späť na zem. Keď bude auto úplne dole, použite momentový kľúč na konečné dotiahnutie matíc. Skontrolujte, či sú matice dotiahnuté podľa odporúčanej hodnoty momentu (nájdete v príručke vozidla - zvyčajne sa pohybuje medzi 110 Nm a 120 Nm).

136942-4

192703-5

Krok 9: Skontrolujte tlak v pneumatikách

Po prezutí všetkých pneumatík skontrolujte ešte raz tlak vo všetkých zimných pneumatikách. Príliš nízky alebo príliš vysoký tlak môže ovplyvniť jazdné vlastnosti a opotrebovanie pneumatík.

Krok 10: Značenie letných pneumatík

Pred odložením letných pneumatík si ich označte (napríklad „PZ“ pre pravé zadné), aby ste vedeli, kam ich nasadiť pri ďalšej sezónnej výmene. Uskladnite ich na suchom a chladnom mieste mimo priameho slnečného svetla.


Tipy:

  • Prezúvajte pneumatiky, keď je vonkajšia teplota stabilne pod 7°C. Zimné pneumatiky sú navrhnuté tak, aby lepšie fungovali v chladných podmienkach.
  • Skontrolujte hĺbku dezénu zimných pneumatík. Minimálna hĺbka dezénu pre zimné pneumatiky by mala byť aspoň 4 mm.
  • Pred začiatkom zimnej sezóny je dobré nechať si skontrolovať podvozok a brzdy, aby ste predišli akýmkoľvek problémom na zasnežených alebo zľadovatených cestách.
  • Ak vaše vozidlo využíva systém priameho monitorovania tlaku v pneumatikách (TPMS), je výhodné zveriť výmenu pneumatík odborníkom. Tento systém má v pneumatikách zabudované citlivé snímače, ktoré merajú tlak a prenášajú údaje priamo do riadiacej jednotky. Odborník počas výmeny skontroluje funkčnosť snímačov a postará sa o správnu inštaláciu, čo zabráni ich poškodeniu.

    Naopak, ak vaše vozidlo používa nepriame monitorovanie tlaku, ktoré nevyžaduje snímače, môžete si pneumatiky vymeniť sami podľa pokynov v príručke k vozidlu. Pri tejto výmene je však potrebné venovať pozornosť správnej orientácii pneumatík, najmä ak sú asymetrické alebo smerové.

    Nezabudnite tiež, že aj keď si zvládnete vymeniť pneumatiky sami, je potrebné ich nechať vyvážiť v profesionálnom servise, aby ste predišli problémom s rovnováhou kolies a zabezpečili plynulú jazdu. V prípade neistoty je vždy lepšie požiadať o pomoc odborníkov.