Ako pripraviť záhradu na zimu?

 

Jesenné práce a užitočné náradie

S príchodom jesene sa mení nielen počasie, ale aj potreby našej záhrady. Aby ste ju pripravili na zimu, je dôležité vykonať niekoľko kľúčových úkonov, ktoré zabezpečia, že na jar bude všetko opäť krásne rozkvitnuté. Na túto prácu budete potrebovať kvalitné náradie, ktoré vám ušetrí čas aj energiu. Pozrime sa na jesenné práce a nástroje, ktoré pri nich využijete.

 

Úprava trávnika

Pred zimou je dôležité pokosiť trávnik na ideálnu výšku 4–5 cm. Príliš krátky trávnik môže počas mrazov zoslabnúť, zatiaľ čo príliš vysoká tráva môže viesť k vzniku plesní. Na posledné kosenie sezóny použite kosačku, a ak máte zarastené okraje alebo ťažko dostupné miesta, použite krovinorez.

Padajúce lístie by ste mali pravidelne odstraňovať, aby trávnik mohol dýchať a pripraviť sa na zimu. Hrable na lístie sú vhodné na menšie plochy, zatiaľ čo pre väčšie plochy je praktický fúkač alebo vysávač lístia, ktorý lístie nielen fúka, ale aj zbiera do zberného koša, čím výrazne uľahčuje prácu.

Na jeseň je dôležité nielen zbierať lístie, ale aj odstrániť zvyšky trávy, aby trávnik zostal čistý a mal priestor na regeneráciu pred príchodom mrazov. Trávnik, ktorý je v dobrom stave pred zimou, sa na jar rýchlejšie zotaví a bude hustejší.

 K00141 (16)

Strihanie živého plota, kríkov a stromov

Strihanie živých plotov a kríkov pred zimou je dôležité nielen pre estetiku, ale aj pre zdravie rastlín. Záhradné nožnice na živý plot vám umožnia presne ostrihať prebytočné a poškodené vetvy. Na jeseň je vhodné odstrániť suché, poškodené alebo choré časti, aby sa rastliny pripravili na zimný odpočinok a na jar mali silu pre nový rast.

Stromy si tiež zaslúžia vašu pozornosť. Na jeseň je vhodné odstrániť suché a poškodené konáre, ktoré by mohli počas zimy spôsobiť problémy, napríklad zlomiť sa pod snehom. Pre ovocné stromy, ako sú jablone alebo hrušky, platí, že väčšinu rezu je lepšie vykonať na jar, keď sa prebudia k aktívnemu rastu. Avšak odstraňovanie mŕtvych alebo chorých konárov je vhodné aj na jeseň, aby sa predišlo šíreniu chorôb.

Niektoré rastliny je lepšie strihať až na jar, napríklad skoro kvitnúce kríky (ako forzýtia či japonské azalky). Živé ploty a neskôr kvitnúce kríky, ako baza alebo hortenzia, môžete bez obáv ostrihať už na jeseň.

Pozor na strihanie v mrazivom počasí, pretože to môže rastliny poškodiť. Preto odporúčame vykonať údržbu skôr, než nastanú prvé silné mrazy, aby sa rany po strihu stihli zahojiť a rastliny boli na jar v dobrej kondícii.

 noznice

Príprava pôdy

Príprava pôdy na zimu je kľúčovým krokom, ktorý výrazne ovplyvní úrodnosť a zdravie vašej záhrady na jar. Najprv odstráňte zvyšky všetkých rastlín, ktoré už doslúžili, a nezabudnite ani na burinu. Použite na to motyku, ktorá vám uľahčí prácu a zároveň pomôže jemne prevzdušniť vrchnú vrstvu pôdy. Potom sa zamerajte na hĺbkové prekopanie pôdy, čo zlepší jej štruktúru a podporí cirkuláciu vzduchu aj vody. Na túto prácu je najlepšie použiť rýľ, ktorý sa dostane do hĺbky a prekopanie bude dôkladné.

Po prekopaní pridajte do pôdy kompost alebo prírodné hnojivo, ktoré ju obohatí o potrebné živiny, a tým zlepší jej schopnosť podporiť rastliny na jar. Kompost zároveň zlepšuje kvalitu pôdy tým, že zvyšuje jej obsah organických látok. Ak žijete v oblasti, kde sú počas zimy silné mrazy, môžete pôdu ochrániť vrstvou mulču alebo ju prikryť krycou plachtou. To pomôže udržať pôdu vlhkú a zabráni erózii. Správne pripravená pôda si tak cez zimu odpočinie a na jar bude pripravená podporiť zdravý rast nových plodín a kvetov.

 

K úprave záhrady na zimu budete potrebovať aj nasledujúce náradie a vybavenie:

  • Rebrík – Na prácu vo výškach, napríklad pri odstraňovaní suchých konárov stromov alebo čistení odkvapov. Je ľahký, prenosný a nastaviteľný, takže dosiahnete aj na ťažko prístupné miesta.

G02446

  • Elektrický predlžovací kábel – Ak používate elektrické náradie, ako je fúkač lístia alebo elektrické záhradné nožnice, predlžovací kábel je nevyhnutnosťou. Uistite sa, že kábel je dostatočne dlhý a odolný voči poveternostným vplyvom, aby ste sa dostali do všetkých častí záhrady bez problémov.

  • Záhradný vozík je neoceniteľným pomocníkom pri jesenných prácach na záhrade. Vďaka nemu môžete jednoducho a pohodlne prevážať lístie, záhradné náradie, drevo či iné materiály, ktoré potrebujete premiestniť po záhrade. Vozík vám ušetrí čas a fyzickú námahu, pretože zvládne aj ťažšie náklady a umožní efektívnejšie vykonávanie jesenných úprav. Je robustný, ľahko ovládateľný a vhodný na rôzne povrchy, takže ho oceníte pri každodennej práci v záhrade.

Kópia súboru bl-1880-11_1

  • Sekera – Pre prípravu palivového dreva na zimu je sekera nenahraditeľná. Drevo režte v suchých dňoch, aby ste dosiahli jeho správnu kvalitu a uskladnili ho pripravené na zimné kúrenie.

  • Záhradná metla – Na zametanie záhradných chodníkov, terás alebo iných plôch od lístia a nečistôt, metla vám pomôže udržať poriadok aj počas jesenných prác.

  • Krycia plachta – celta – Vhodná na ochranu záhradného nábytku, dreva či citlivých predmetov pred dažďom, snehom a mrazom. Plachtu ľahko upevníte a ochránite svoje veci počas zimného obdobia.

celta

  • Pracovné rukavice a ochranné oblečenie – Pre bezpečnú prácu v záhrade je nevyhnutné kvalitné ochranné vybavenie. Pracovné rukavice vás ochránia pred zraneniami pri práci s ostrými nástrojmi a tiež pred chladom. Ochranné oblečenie vám poskytne komfort a ochranu počas chladných jesenných dní. Na jeseň sa stmieva skôr, čiapka so svetielkom je praktickým doplnkom, ktorý vám umožní pokračovať v práci aj v šere. Ideálne pri úlohách, ktoré vyžadujú obe ruky, ako je odpratávanie konárov a lístia alebo čistenie záhrady.

K00141 (15)

Toto náradie a vybavenie vám výrazne uľahčí prípravu záhrady na zimu a zabezpečí, že všetky úkony zvládnete efektívne a bezpečne.